Goretex eller inte

Jaktkläder i goretex

Goretex och andra membran i jaktkläder bygger på ett tunt vattentätt tygg som man syr in i jaktkläderna. Detta membrantyg har tusentals små hål vilket gör att det slöpper igenom ånga men inte vatten. Effekten får man genom att hålen är så små så att ytspnningen i vattnet gör att det inte kan tränga igenom hålen men samtidigt klara av att släppa ut svett innefrån på grund av att kroppen avger värme och vatten/svett blir till ånga. Vi brukar kalla det att plagget Goretexandas.

Det man skall ha i åtanke är att vattentäta jaktkläder med membrantyg alltid ska jämföras med vattentäta kläder. Jag
har vid upprepade tillfällen stött på jägare och andra friluftsmänniskor som köpt Goretexkläder för att de vill ha kläder som andas, vilket är direkt felaktigt. Membrankläder andas alltid sämre än kläder utan membran. Så vill du bara ha funktionen att ett jaktställ ska andas då ska du titta på de kläder som inte har membran. Men låt mig ändå förklara varför membran kläder ändå är så bra, vilka de faktiskt ändå är.

 

 

Vi sätter upp ett scenario där du jagar och vi antar att det finns fem olika vädertyper och tre olika sätt att jaga på.

Vädertyp:

  1. Det regnar oavbrutet hela dagen och 5 plusgrader
  2. Det regnar i skurar (Lika mycket uppehåll som regn under dagen) och 5 plusgrader
  3. Det kommer en skur på en halvtimme under dagen 10 plusgrader
  4. Det är uppehåll hela dagen och 10 plusgrade

Sätt att jaga på:

  1. Du sitter stilla hela dagen
  2. Du är hundförare och rör dig i ett relativt lugnt tempo samt att du kommer att vara stilla bitvis under dagen och.
  3. Du är hundförare och du kommer att vara i rörelse dig hela dagen, bitvis ganska ansträngande.

Utifrån de 15 olika situationerna som uppstår ska vi nu diskutera vilka klädtyper som kommer att lämpa sig bäst. Vi kommer att utgå från att man jagar i detta tankeexperiment och att det är jaktkläder man använder, men det går lika bra att applicera på många andra typer av fritidskläder och aktiviteter.

Bästa klädval när det regnar hela dagen, är 5 plusgrader och du ska sitta stilla.

Vid detta tillfälle så finns det ingenting som är bättre än ett riktigt bra regnställ i PVC eller liknande materiel. Den viktigaste faktorn i detta läge är att hålla vätan ute så att du håller dig torr. Blir du blöt kommer du att frysa så mycket att du förmodligen kommer att få ge upp och åka hem. Det är naturligtvis också viktigt att du har bra underkläder som klara av att isolera din kroppsvärme.

Membrankläder i detta läge är inte det bästa. De kommer förmodligen till slut att börja läcka igenom på utsatta ställen där vattentrycket blir för stort, typ axlar stuss och lår. Ska man ha membrankläder så gäller det att plagget i detta fall din jaktkläder är av god kvalité och med hög vattenpelare.

Bästa klädval när det regnar hela dagen, är 5 plusgrader och du går som hundförare med lättare ansträngning

I detta läge är ett bra goretexställ lika bra alternativ som ett regnställ. Du har för och nackdelar. Med ett regnställ så kommer du att hålla vätan ute men eftersom du rör dig så kommer din kropp att producera mer eller mindre svett och detta blir du inte av med. Med ett membranställ så kommer du att bli fuktig tillslut på utsatta ställen men du kommer också att kunna göra dig av med den svett som bildas. Hur mycket blöt du kommer att bli i alternativet med jaktkläder i membran beror på hur bra vattenpelare din kläder har. I denna situation är det också viktigt, kanske det viktigaste, att du har rätt underkläder. Eftersom du förmodligen kommer att bli lite blöt innanför dina skalkläder så bör du använda underställ i ull. Ull är det enda klädmaterial som värmer även om det är blött.

Bästa klädval när det regnar hela dagen, är 5 plusgrader och du går som hundförare hela dagen och anstränger dig kraftigt.

I detta fall är förmodligen bra goretexkläder det bästa valet lite beroende på din fysiska ansträngning. Du kommer inte ha bekymmer med att du fryser så länge du är igång och rör dig, ditt bekymmer kommer mer vara att du inte kommer hinna bli av med all svett. Viktigt i detta läge är att dina jaktkläder har bra andningsförmåga och att du bär bra fukttransporterande kläder inunder. Eventuellt kan det vara så att även bra andningsförmåga inte räcker för att bli av med all fukt inifrån, men om du inte har membran i dina jaktkläder så kommer du bli blöt i vilket fall som helst. Vid extrem fysisk aktivitet kan goretexkläder isolera för mycket värme som du inte kan bli av med. Jämför med ett vasalopp eller en dag som skogshuggare. Du får helt enkelt låta det vara blött och jävligt för att bli av med all kroppsvärme. I dessa extrema fall är inte membran att föredra.

Bästa klädval när det regnar skurar under dagen, är 5 plusgrader och du ska sitta stilla.

I detta väder är det nog ett lika bra val att ha kläder med membran som att använda regnkläder.De flesta memrankläder kommer hålla vätan ute likväl som regnkläder kommer att göra. Eftersom du sitter stilla så kommer du inte och svettas och behöver inte ventilera ut genom kläderna. Tänk bara på att inte ha för billiga, eller rättare sagt dåliga membran kläder då de förmodligen kommer att släppa igenom en del väta på utsatt ställen som t.ex. stuss. Valet på jaktkläder i denna situation beror nog mer på andra praktiska detaljer såsom tysthet och synbarhet. Regnkläder alstrar mer ljud och kan ha en förmåga att blänka ifall solen sticker fram lite. Men ur ett rent vattentätt perspektiv har valet inte så stor betydelse.

Bästa klädval när det regnar skurar under dagen, är 5 plusgrader och du går som hundförare med lättare ansträngning

I detta fall så har klädvalet större betydelse, men svaret är ändå inte helt självklart. I det fall du väljer membrankläder (vilket ändå är att föredra) så gäller de att de är riktigt bra med både hög vattenpelare och god andningsförmåga. Går du som hundförare under en dag med skurar hela tiden så är inte skillnaden så så stor som om det regnar hela dagen. Du kommer att gå bland träd, buskar och blött gräs. så därför blir det inte så stor skillnad, även om skillnader finns. Väljer du regnkläder så kommer kommer du inte att kunna andas ut något av den svett du producerar och kommer att bli blöt inifrån.

Bästa klädval när det regnar skurar under dagen, är 5 plusgrader och du går som hundförare hela dagen och anstränger dig kraftigt.

Om det regnar hela dagen eller i skurar och du anstränger dig kraftigt så blir effekter näst intill detsamma, möjligtvis att du kommer ha nytta av ventilation i dina jaktkläder på ett annat sätt än om det regnar hela dagen. Vi antar dock här att klädvalet blir detsamma.

Bästa klädval när det kommer en skur på en halvtimme under dagen, är 10 plusgrader och du ska sitta stilla.

I detta fall är membran kläder jättebra, även för den som sitter stilla. Alla kläder med goretex klara av detta och du kommer inte att frysa speciellt mycket då membranet också har en värmeisolerande förmåga. Regnkläder är inget alternativ i detta läge, möjligtvist en kapuschong om du har jaktkläder utan membran.

Bästa klädval när det kommer en skur på en halvtimme under dagen, är 10 plusgrader och du går som hundförare med lättare ansträngning.

Ännu bättre än i fallet ovan att använda membrankläder: De kommer att hålla dig torr och de kommer att ventilera tillräckligt. Allt är frid och fröjd och det är bara att jaga på och njuta av jaktdagen.

Bästa klädval när det kommer en skur på en halvtimme under dagen, är 10 plusgrader och du går som hundförare hela dagen och anstränger dig kraftigt.

Inte många tillfällen det alltid här helt perfekt som i exemplet ovan. Anstränger du dig kraftigt och det är tio grader varmt så kommer ett vanligt goretex ställ att bli allt för tätt. Du kommer att ha stora problem med att ventilera bort all överskottsvärme och fukt. Har du däremot ett jaktställ som har bra ventilationsöppningar så kan det funka, men hade det inte varit för den där regnskuren skulle man nog valt jaktkläder utan membran.

Bästa klädval när det är uppehåll hela dagen och är 10 plusgrader och du ska sitta stilla.

I detta fall så behöver du egentligen inte vattentäta kläder d.v.s. att membrankläder inte behövs för vätans skull. Däremot så är tio plusgrade inte jättevarmt när du sitter stilla och eftersom membranet har en isolerande förmåga och du inte svettas så är det ett lika bra val som jaktkläder utan membran.

Bästa klädval när det är uppehåll hela dagen och är 10 plusgrader och du går som hundförare med lättare ansträngning.

I detta läge börjar det bli varmt med goretex även för den som anstränger sig i ringa omfattning. kläder utan membran funkar bättre då de ventilera bort överskottsvärme snabbare. Problem är kanske att vi i Sverige har ett ganska nyckfullt väder och även om prognoserna visar att det ska vara uppehåll hela dagen, så går inte det att lita på till 100%. Med tanke på det väljer man många gånger att ta membrankläder i alla fall. Men i detta tenkeexpriment vet vi förutsättningarna och bästa valet är jaktkläder utan membran.

Bästa klädval när det är uppehåll hela dagen och är 10 plusgrader och du går som hundförare hela dagen och anstränger dig kraftigt.

I detta fall är det ingen tvekan om att kläder utan membran och med bra ventilation möjligheter är det bästa valet. Här gäller det att prioritera klädvalet så ges möjlighet att ventilera bort överskottsvärme och svett.

Så nu har vi blött och stött det här men olika klädval fram och tillbaka i flera vändor, och jag tror att de flesta nu listat ut var vi ska komma fram till eller redan bestämt sig vilken typ at jaktkläder som kommer att passa bäst för den jakt man bedriver.

Låt oss göra en översiktsbild för att se när membrankläder är bästa valet och när det är ett lika bra val som andra kläder. I tabellen nedan servi nu alla de olika alternativ vi diskuterat ovan. Vi har satt ett “X” med fet stil i de fall där goretex eller andra bra membranställ är bästa valet. Ett vanligt “X” i de rutorna membrankläder är lika bra som andra alternativ. De fall där andra typer av kläder är att föredra har vi lämna rutan tom. 

Regn hela dagen 5 grader

Regnskurar halva dagen

5 grader

Regn i 0,5 timmar

10 grader

Uppehåll hela dagen

10 grader

Sitter stilla

 

X

X

X

Lättare ansträngning

X

X

X

 

Kraftig ansträngning

X

X

X

 

 

Som Ni ser så är det bara i tre fall där jaktkläder med membran är att föredra och i de flesta fall är det ett lika bra alternativ och i tre fall är det olämpligt. Alla tra ansträngnings graderna har ett fall där membrankläder är bästa alternativet och två fall där det är lika bra som andra kläder och ett fall där det inte är bästa alternativ.


Så står man nu inför valet att köpa nya jaktkläder så är goretexkläder bästa valet om du bara ska köpa en uppsättning kläder. Du täcker in de flesta alternativ och det kommer att funka även om det inte är bästa valet i alla lägen.